Mitt Yrkesval - Kyrkogårdsvaktmästare

Publicerad: 2018-07-24 12.52

Mitt Yrkesval - Kyrkogårdsvaktmästare

Jag var 6år när jag grävde min första rabatt… jag fyllde den med smultronplantor och sådde sockerärtor. Täljde pinnar åt ärtorna att klättra på och hämtade vatten med hink från brunnen på gården för att vattna dem. Rabatten fanns vid min ”plastmorfars” barndomshem, Kroken Åsaka i skogarna utanför Trollhättan, ingen el eller andra bekvämligheter men detta var mitt paradis som barn. Att vara i det gröna, att gräva och känna dofterna av jord, gräs och skog. Att trä nyskördade smultron på strån att bjuda på till elvakaffet under den stora gamla Oxeln gjorde mig otroligt stolt och lycklig.

Där någonstans började det, nu idag drygt 40år senare känner jag fortfarande samma glädje när jag får sätta händerna i solvarm fuktig jord eller när jag känner doften av nyklippt gräs. Efter drygt 25 års arbete inom det gröna ville jag vidare men ändå stanna kvar så just nu studerar jag till arbetsledare grönyteförvaltning på distans hos Trädgårdsakademin i Ängelholm. Samtidigt jobbar jag som kyrkogårdsvaktmästare, snart med ansvar som arbetsledare.

Mitt arbete idag är både roligt och inspirerande. Att möta människor har jag alltid tyckt om, kyrkogårdens serviceyrke kombinerat med trädgårdsarbete är perfekt för mig. Att man ibland träffar ledsna och arga människor som har det tufft på grund av sorg kan såklart vara riktigt jobbigt ibland, speciellt när det handlar om barn och ungdomar. Men genom att ge de anhöriga ett professionellt och medmänskligt bemötande så kan man underlätta det praktiska för dem och man får försöka lämna det på jobbet när man går hem. Jag får också mycket glädje och positivt ifrån besökare, arbetet på kyrkogården kan vara hur varierande som helst om man vill och har ambitioner.

Det jag ser fram emot just nu är att ett askgravkvarter med plats för 360 gravar, som jag fått rita från ”scratch”, ska bli färdigt. Att alla delar ska falla på plats och att man får se det färdigt i verkligheten. Jag ser också fram emot min examen i januari-19 för det är tufft att både studera heltid och arbeta fullt. Man får lägga sällskapslivet på hyllan för en period och just nu när jag gör min andra period LIA (lärande i arbete) praktik hos arbetschefen och parkmästarna på Trollhättans kommun så har jag ”bara” 40 timmarsvecka. Jag måste säga att jag är positivt överraskad av kommunen som arbetsplats, så roligt att få prova på och så mycket kunskap det finns att ta del av, en eloge till parkarbetarna runt om i landet som får ta oförtjänt mycket skit i sociala medier m.m.

Till dig som funderar på ett yrkesliv inom det gröna eller en vidareutbildning inom området säger jag - vad väntar du på? Branschen skriker efter duktigt folk och vi behövs, vi fyller en viktig funktion i samhället för folks hälsa och välbefinnande. Vi blir ännu viktigare i framtiden, för när städerna växer blir det gröna än viktigare, alla behöver vi andas ren luft. Känn stolthet för vad du kan och lär dig mer om det som intresserar dig.

I framtiden vill jag jobba för den biologiska mångfalden, vara med och se till att träd och växter kan leva i de urbana miljöerna, fina gröna miljöer med tillgänglighet och livskvalitet för alla - en grön tråd genom hela samhället.

Anneli Isberg, Kyrkogårdsvaktmästare, Västra Tunhems Kyrkogård

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Det här är jag:
Anneli Isberg, 46år gift med Niklas och har 2 vuxna söner. Bor i Sjuntorp i utkanten av Trollhättan i ett litet hus med stor trädgård, älskar djur och har både hund och katt.

Jobbar på Västra Tunhems Kyrkogård sedan 15år och studerar till Arbetsledare Grönyteförvaltning 300 YH-poäng hos Trädgårdsakademin i Ängelholm

Jag tycker om att resa, (inte charter, för mig är planeringen halva nöjet) gärna till storstäder i Europa, där tittar jag på Träd och Växter i stadsmiljö och på människor och vackra byggnader.
Jag stannar gärna hemma i Sverige också, uppskattar våra årstider här, det är årstiderna i Sverige som gör arbetet i utemiljön till det varierande och spännande jobb det är.

Anneli

Senaste artiklar

18 juli 2019

Glivarp Gardens Jordskola Del 3

I denna artikel kommer vi att fortsätta på ämnet jord. I förra delen av jordskolan gick vi igenom några fysikaliska aspekter kring jordars poriositet, vattenhållande förmåga samt kring ett alltid aktuellt ämne nämligen markpackning. I denna del 3 kommer vi att fördjupa oss lite i det biologiska och kemiska kring våra jordar. 

 

Läs mer »

18 juli 2019

Glivarp Gardens Jordskola Del två

Del 2 av Glivarps Gardens Jordskola!

Läs mer »

18 juli 2019

Glivarp Gardens Jordskola - Vad är jord?

I några artiklar under sommaren kommer Glivarp Garden att försöka åskådliggöra ett antal begrepp som vi alla i grönytebranschen kan ha nytta av.

Ny kurs i jord och växtnäring blir det i Huddinge den 9/10.

Läs mer »

18 juli 2019

Vad ger jorden växtkraft? - Ett agronomiskt perspektiv

En ny och lärorik artikel av vår jordexpert Anders Larsson! 

Missa inte att anmäla dig till kursen i Jord och växtnäring som går i Huddinge den 9/10.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad