Säkrare lyft och bättre miljö, inte svårt alls!

Publicerad: 2018-04-11 11.50

Säkrare lyft och bättre miljö, inte svårt alls!

Det händer att vi gör saker svårare än de behöver vara, ibland förenklar vi för mycket och utsätter oss för onödiga risker. Balansen däremellan är inte alltid lätt att finna, men när det kommer till frågan om hur vi gör tunga och svåra lyft finns idag hjälpmedel som är både säkra och enkla att använda, att de dessutom är både miljövänliga och kostnadseffektiva är en bonus de flesta kan leva med.

Vad har då hänt som revolutionerat dessa arbetsmoment?  Inte mycket mer än att japanska Maeda sedan några decennier byggt små, mycket små, mobila kranar  och dessa har sedan starten varit ett välkommet hjälpmedel inom bygg och industri över hela världen.  I grönytebranschen är de utomlands mycket vanliga men i Sverige har de ännu inte gjort några stora avtryck. Är vi en smula konservativa, är vi lite rädda för nytänkande eller är det helt enkelt så att ingen visat oss hur och varför dessa små kranar kan och bör användas? Jag måste motvilligt erkänna att jag tror det sista skälet är orsaken.

Minikranar i olika storlekar är designade för att utföra tunga lyft i känsliga miljöer, på små ytor. Utom- såväl som inomhus och med stor precision samtidigt som de är mycket användarvänliga. För de allra flesta är en dags utbildning tillräckligt för att säkerställa säker och effektiv användning.

Den vanligaste modellen är Maeda MC285 CRME, en el- och dieseldriven minikran som trots sin bredd på endast 75 cm hanterar laster på upp till 2,8 ton.  Maximal lyfthöjd är 8,7 meter och räckvidden är 8,2 meter.
En annan vanligt förekommande modell är den ännu mindre Maeda MC174 CRME som bara är 59 cm bred men har maxkapacitet på 1,7 ton.  Maedas minikranar spänner över storlekar från ovan nämnda MC174 till MC405 som lyfter hela 4 ton och har en räckvidd på 16 meter, mer än nog för de flesta grönyteprojekt. För den som vill slippa hyra in större maskiner och själv gå en kortare utbildning finns även Maeda MC815 C som lyfter hela 8 ton och har en räckvidd på nära 19 meter.

Dessa och liknande maskiner har på senare år bidragit inte bara till bättre lyftekonomi utan även till färre förstörda ryggar, färre klämskador samt en tyst och ren arbetsmiljö.  Maskinerna finns att hyra hos de allra flesta maskinuthyrare och de kan även provköras hos europaagenten i Mölnlycke utanför Göteborg.  AB Kranlyft heter företaget som tillhandahåller maskiner, service, support och naturligtvis erforderlig utbildning för användare och tekniker sedan 1963.
 

Richard Beiron, Sales Manager Sweden, AB Kranlyft

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

För mer information om minikranar kontakta gärna Richard Beiron på 070-288 70 12 eller richard.beiron@kranlyft.com .

Du finner även ett otal filmer på Maeda i arbete på https://www.youtube.com/results?search_query=maeda+crane

Senaste artiklar

14 april 2019

Att möta kunden i trädgårdsbranschen

Hur ska man som entreprenör genomföra det viktiga första kundbesöket? Här får du användbara råd och tips om vad du ska tänka på. Det är ute hos kunden som avgörandet står om det blir affär eller inte. 

Ny kurs i att arbetsleda markentreprenader blir det i Huddinge den 13-14 november.

Läs mer »

14 april 2019

Optimera kostnadseffektiviteten nu!

Känner du av konkurrensen? Dags att ta ett starkt grepp redan nu ! Kunskaper i kalkylering och prissättning är grundläggande för att vara konkurrenskraftig.

Ny kurs i kalkylering av markentreprenader blir det i Huddinge den 16-17 oktober.

Läs mer »

14 april 2019

Att själv kunna tänka rätt i kalkyleringen

Mycket av kalkyleringen handlar om att utveckla sitt sunda förnuft och kunna tänka rätt. Det ökar både precision och tydlighet. Ny kurs i kalkylering av markentreprenader blir det i Huddinge 16-17 oktober 2019.

Läs mer »

14 april 2019

Fasta eller rörliga kostnader?

I all kalkylering är det viktigt att veta vad just detta projektet kostar. Hur mycket mer kostar det nytillkommande och hur mycket uppgår de fasta kostnaderna i verksamheten till. En avgörande fråga för att få lönsamhet;)

Ny kalkylkurs går i Huddinge den 16-17 oktober 2019.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad