Säkrare lyft och bättre miljö, inte svårt alls!

Publicerad: 2018-04-11 11.50

Säkrare lyft och bättre miljö, inte svårt alls!

Det händer att vi gör saker svårare än de behöver vara, ibland förenklar vi för mycket och utsätter oss för onödiga risker. Balansen däremellan är inte alltid lätt att finna, men när det kommer till frågan om hur vi gör tunga och svåra lyft finns idag hjälpmedel som är både säkra och enkla att använda, att de dessutom är både miljövänliga och kostnadseffektiva är en bonus de flesta kan leva med.

Vad har då hänt som revolutionerat dessa arbetsmoment?  Inte mycket mer än att japanska Maeda sedan några decennier byggt små, mycket små, mobila kranar  och dessa har sedan starten varit ett välkommet hjälpmedel inom bygg och industri över hela världen.  I grönytebranschen är de utomlands mycket vanliga men i Sverige har de ännu inte gjort några stora avtryck. Är vi en smula konservativa, är vi lite rädda för nytänkande eller är det helt enkelt så att ingen visat oss hur och varför dessa små kranar kan och bör användas? Jag måste motvilligt erkänna att jag tror det sista skälet är orsaken.

Minikranar i olika storlekar är designade för att utföra tunga lyft i känsliga miljöer, på små ytor. Utom- såväl som inomhus och med stor precision samtidigt som de är mycket användarvänliga. För de allra flesta är en dags utbildning tillräckligt för att säkerställa säker och effektiv användning.

Den vanligaste modellen är Maeda MC285 CRME, en el- och dieseldriven minikran som trots sin bredd på endast 75 cm hanterar laster på upp till 2,8 ton.  Maximal lyfthöjd är 8,7 meter och räckvidden är 8,2 meter.
En annan vanligt förekommande modell är den ännu mindre Maeda MC174 CRME som bara är 59 cm bred men har maxkapacitet på 1,7 ton.  Maedas minikranar spänner över storlekar från ovan nämnda MC174 till MC405 som lyfter hela 4 ton och har en räckvidd på 16 meter, mer än nog för de flesta grönyteprojekt. För den som vill slippa hyra in större maskiner och själv gå en kortare utbildning finns även Maeda MC815 C som lyfter hela 8 ton och har en räckvidd på nära 19 meter.

Dessa och liknande maskiner har på senare år bidragit inte bara till bättre lyftekonomi utan även till färre förstörda ryggar, färre klämskador samt en tyst och ren arbetsmiljö.  Maskinerna finns att hyra hos de allra flesta maskinuthyrare och de kan även provköras hos europaagenten i Mölnlycke utanför Göteborg.  AB Kranlyft heter företaget som tillhandahåller maskiner, service, support och naturligtvis erforderlig utbildning för användare och tekniker sedan 1963.
 

Richard Beiron, Sales Manager Sweden, AB Kranlyft

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

För mer information om minikranar kontakta gärna Richard Beiron på 070-288 70 12 eller richard.beiron@kranlyft.com .

Du finner även ett otal filmer på Maeda i arbete på https://www.youtube.com/results?search_query=maeda+crane

Senaste artiklar

21 september 2018

Fortbildningsdag sten, fog och murar

Detta blir en dag fylld av en mängd tips kring natursten, betongsten, murar, markförankring, fogar, gatsten mm. Den ger svar på många av de frågor som finns kring markprojekt både i projektering och i anläggningsstadie.

Läs mer »

21 september 2018

Kurs i kalkylering av markentreprenader

Ny egenarrangerad kurs i kalkylering och prissättning av markentreprenader ordnas i Halmstad den 10-11 oktober 2018.
 

Läs mer »

21 september 2018

Vinterväghållningsdagarna 2018

Acama inbjuder för tredje året i rad till fortbildningsdagar för vinterväghållare och andra intressenter i vinterväghållningsbranschen. I år på Wärdshuset Lasse Maja i Järfälla 24-25/10. Årets ledteman för dagarna är: ”Praktiskt utförande i vardagen" och "Framtidens vinterväghållning”

Läs mer »

21 september 2018

Gödsling av stadens träd - en ekonomisk aspekt

Uppföljande artikel i serien om växtnäring av stadsträd - varför och hur? Agronomen Anders Larsson är kursledare i den uppskattade endagskursen Vad är Jord och Växtnäring, som även kan ordnas som uppdragsutbildning runt om i landet.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad