Det Gröna Rumänien - signerat Anders Larsson

Publicerad: 2016-09-06 10.03 | Senast ändrad: 2016-09-06 10.03

Det Gröna Rumänien - signerat Anders Larsson

Inspirerad av redaktören för Gröna Trender och hans artikelserie ”Det gröna Italien” har jag fått möjlighet att bidra med lite andra perspektiv från ett annat europeiskt land – Rumänien.

Jag reser till Rumänien 8-10 gånger per år med anledning av att jag där har ett uppdrag för ett svenskt jordbruksföretag som är verksamt där. Ibland kan jag inte låta bli att kika lite på utemiljöarbetet i Rumänien. Vissa delar av mina observationer kommer att publiceras här på Gröna Trender med högst ojämna mellanrum det kommande året.

I juli månad var jag som vanligt i Rumänien i samband med skörd av höstvete och raps. Bolaget jag arbetar för har sitt kontor i staden Braila i sydöstra Rumänien. Staden präglas till stor del av sitt läge invid Donau och har en fin strandpromenad längs med floden. Denna kan kanske beskrivas en annan gång, eller om du har vägarna förbi så åk gärna dit.

En tidig morgon innan dagens arbete var jag och besökte en stadspark som heter Gradina Publica. Parken som funnits sedan tidigt 1800tal är över 6ha stor. Den innehåller både ett antal intressanta byggnader men också en del fina statyer. Eftersom det var i slutet av juli och temperaturen sedan länge legat över 30 grader, var mycket av blomsterprakten naturligtvis slut. Men de mäktiga träden skänker mycket skugga och lugn i denna annars ganska livliga stad.

Parken fungerar verkligen som en stadens lunga. Några intressanta saker jag tycker man kan notera är dock de fina planteringarna med bland annat petunior. En reflektion som inte syns på bilderna är att mycket arbete utförs manuellt. I rabatterna är det naturligtvis så med blomsterskötsel, ogräsrensning mm, men även gräsklippning görs i stor utsträckning med grästrimmer eller ”handjagare”. Renhållning utförs till stor del med hjälp av kvast osv. 

En annan reflektion som kan göras är hur enormt viktigt bevattning blir under dessa varma förhållanden. Parken har därför fasta uttag för bevattning – bara att koppla till slangen på morgonrundan.

Som en del av er vet arbetar jag ju mycket med trädfrågor och dess vitalitet och näringsförsörjning. I Braila finns en gata namngiven efter den kände rumänske poeten Mihai Eminescu. Det är en fin allé men här liksom hemma syns svårigheterna med att etablera träd i hårdgjorda miljöer! 

Se bilder från det gröna Rumänien via denna länken. http://www.photosnack.com/Mixxey92/detgronarumanien.html

Hoppas att bilderna kan ge en viss inspiration! 

På återhörande!

Anders Larsson

 
 

Anders Larsson, agronom, Glivarp Garden AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Anders Larsson, driver tillsammans med sin familj och kompanjonerna Tomas Kjellquist och Jan Nystedt Glivarp Garden AB. Glivarp Garden AB är ett kunskapsföretag inom växtnäring, jord och återbruk.

Anders är agronom med ekonomisk inriktning och har en bred erfarenhet med ledande roller inom såväl jordbruk som livsmedelsindustri och skötsel av utemiljö.

Under hösten kommer ett antal artiklar ”signerat Anders Larsson” att publiceras här på Gröna trender. Artiklarna kommer att handla om produktionscontrolling i utemiljöbranschen varvat med vissa utvikningar från Rumänien. 

Senaste artiklar

20 januari 2019

Nytt medel mot trottoarens hala isfläckar

Nu när kylan biter i själ och märg är det inte ofarligt att ge sig ut på trottoarer, torg och centrumytor. Det är ju inte bara bilisterna som löper risk att skadas när halkan slår till..

Läs mer »

20 januari 2019

Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift

ACAMA inbjuder till Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift gata/park, som arrangeras för första gången den 20-21 mars 2019 på Lasse Maja värdshus i Järfälla 

Läs mer »

15 januari 2019

Är det slutet för åkgräsklippare på trånga ytor?

Klippa gräs i parker är väl enkelt och billigt, tänker du kanske. Stora åkgräsklippare som avverkar tiotusen kvadrat på en timme gör att klippningen bara kostar tio öre snittet. Och nåt öre till för putsen..

Läs mer »

8 januari 2019

Gatsoparen ger oss ovärderlig renhållning

Hör inte gatsoparen forntiden till? Är det inte ett tråkigt och nedvärderande arbete som vi på goda grunder har rationaliserat bort med maskinernas hjälp? Svaret på båda frågorna är förstås ett tydligt...

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad