Säkert trädgårdsarbete i Gomorron Sverige

Publicerad: 2016-07-13 11.01 | Senast ändrad: 2016-07-13 13.26

Säkert trädgårdsarbete i Gomorron Sverige

Den 12 juli kom SVTs Gomorron Sverige till Örkelljunga kommun för att intervjua Claes-Anders Malmberg och Ingela Gudmundson om hur man minskar olycksriskerna i trädgårdsarbetet. SVTs reporter Cecilia Ahle och fotografen Maria Peterson hann med en lång intervju om 9 direktsända minuter i ett lummigt Örkelljunga där solens strålar just dessa minuter tittade fram mellan molnen. Stort tack också till Jörgen Bengtsson från gatukontoret som körde åkgräsklipparen och till Kristofer Johansson som ordnade så att vi fick vara där och spela in inslaget.

Efter den långa intervjun som sändes kl 08.45, blev det inspelning av ett kortare inslag för Sydnytts webb-TV med några korta och handfasta råd för säkert handhavande med åkgräsklippare, grästrimmer och motorgräsklippare. Varje år är det faktiskt fler än 4000 personer som måste uppsöka akutsjkvården för att de på ett eller annat sätt skadats av en trädgårdsmaskin. 

Att köra tvärs med åkgräsklipparen i sluttningar ökar vältrisken jämfört med att köra upp och ned. En åkgräsklippare kan för det mesta klara 10-15 graders lutning men inte så mycket mer. Hur vet man då om det lutar för mycket? Läs maskinens bruksanvisning och kolla lutningen med ett digitalt vattenpass. En tumregel är att det lutar mer än 15 grader om du måste korta av dina steg när du går i sluttningen!

Med motorgräsklipparen är det förutom stensprutsrisken (som ju också kan inträffa med åkgräsklippare och grästrimmer) halkrisken, att man skjuter klipparen framför sig i slänten och ramlar med följd att man krampaktigt håller fast i handtaget och drar klipparen över sina egna fötter. Skyddsskor med stålhätta är det som gäller. 

Det var väldigt roligt att TV uppmärksammade säkerhetsfrågorna. Claes-Anders är både själv och tillsammans med Ingela kursledare ett antal gånger varje år i säkert handhavande kurser och den enkla sanningen är att många olyckor kunde undvikits om det inte var för orden "Jag ska bara".  - Jag ska bara klippa där i slänten också för då slipper jag gå med trimmern efteråt, känns väl igen av de flesta.

Och så tror man att alla kan drabbas men inte att man själv ska råka ut för något. Går det bra att köra i slänten den ena veckan så varför skulle det inte fungera nästa vecka igen? 

Faktum är också att män skadas mer än kvinnor i dessa olyckor. Särskilt risktagande är män i övre medelåldern med lång vana av arbetet. Kvinnorna är däremot mer utsatta för arbetssjukdomar och belastningsskador.

Se den korta intervjun här:

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/varning-for-klipparen-sa-undviker-du-tradgardsskador

 
 

Claes-Anders Malmberg, VD Acama konsult AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

För mer information om våra säkerhetskurser kontakta ca(at) acama.se eller använd kontaktformuläret på Acamas hemsida.

http://www.acama.se/kontakt.php

Kursprogram
http://www.gronatrender.se/article.php?id=101

Börjar kl 08.00  Bildband typiska risksituationer och olyckor.

Frukost kl 0900 Förmiddagspass riskbedömning, föreskrifter och rutiner (med grupparbete) inomhus.

Lunch 11.45

Praktiska visningar och diskussioner i maskinhallen efter lunch samt en vandring ut i ett typiskt arbetsområde.


Exempel på andra kommuners/ fastighetsbolags/ kyrkogårdsförvaltningars riskbedömningar och utvecklade arbetsmiljöarbete samt deras arbets- och maskininstruktioner Eftermiddagskaffe och till det grupparbete: Hur lägger vi upp vår handlingsplan?
Klara till 15.30.
Kursintyg utfärdas.

Ni kan vara max 30 personer

Senaste artiklar

21 maj 2019

Val av åkgräsklippare - att tänka på vid köp

När man tittar på gräsklippare så bör man ta i beaktande först och främst vilka gräsytor man har och vilken typ av gräs det är fråga om. Är det paradgräsmattor som skall hållas väldigt fina eller är det bruksgräs som mer eller mindre bara ska avverkas?

Läs mer »

21 maj 2019

Höstens kurser för tekniska förvaltningar

Nu är det dags att presentera vårt kursprogram för Hösten 2019!

Arbetsledning, Kalkylering, Vinterväghållningsdagarna och Vad är Jord och Växtnäring.

Läs mer »

21 maj 2019

Hur ska man bemanna skötseluppdragen?

Crew-management är ett viktigt ämne om man arbetar med grönyteskötsel. Lönsamheten i uppdragen är ofta låg och bemanningen av uppdragen blir därför oerhört viktig för att kunna arbeta kostnadseffektivt. Ny kurs i arbetsledning av markentreprenader går i Huddinge 13-14 november..

Läs mer »

21 maj 2019

Fasta eller rörliga kostnader?

I all kalkylering är det viktigt att veta vad just detta projektet kostar. Hur mycket mer kostar det nytillkommande och hur mycket uppgår de fasta kostnaderna i verksamheten till. En avgörande fråga för att få lönsamhet;)

Ny kalkylkurs går i Huddinge den 16-17 oktober 2019.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad