Vinterväghållning i fokus

Publicerad: 2016-02-06 12.28 | Senast ändrad: 2016-02-06 12.28

Vinterväghållning i fokus

Nu är det mitt i vintern igen. Precis som förra året och alla åren innan. Vintern är en naturlig del av livet. Och vinterväghållning är en viktig samhällsangelägenhet för att få livet för trafikanter och fotgängare att fungera under vinterperioden. Men vinterfrågorna är mer komplexa än man tror.

Vilket ansvar för vinterväghållningen har kommunen? Och alla fastighetsägare? Vad är det för skillnad mellan snöhalka, frosthalka och ishalka? Vad innebär en klass 1 vädervarning? Varför ska man halkbekämpa samtidigt som man plogar? Hur organiserar man arbetet?  Vilka arbets- och maskintekniker används och vilka för- och nackdelar har olika halkbekämpningsmaterial? Hur gör man en korrekt riskbedömning för både vinterväghållning och sandupptagning? Vad kostar allt detta?

Och typ, många andra frågor som är viktiga att finna svar på. Under 2013-14 skrev kollegan Peter Sandberg och jag en handbok i vinterväghållning på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det är inte bara vi som skrivit, för väderartikeln har författats av meteorologen Leon Lee, artikeln om svensk forskning av Fil. Lic Ann-Britt Sörensen, artikeln om vinterväghållning i Danmark av Fil Dr Thomas.B.Randrup, artikeln om vinterkommunikation av Fil Dr Helene Båtshake och artikeln om vinterväghållning i Tyskland har skrivits av Professor Wolfgang Prollius. Så Peter och jag som sammanhållande krafter är i gott sällskap.

Vi hade också mycket hjälp av den duktiga styrgruppen med Erik Magnusson som då var hos Lidingö stad och nu Fortum, Lars Pettersson från Skellefteå kommun och Dan Eriksson från Trafikverket. Och förstås från SKLs inspirerande och kunnige projektledare Ulrika Appelberg som både lett projektet och redigerat och fått texter och bilder att växa samman till en helhet. Resultatet är en användbar handbok som täcker in  viktiga områden inom vinterväghållningens olika delar..

 

Claes-Anders Malmberg, VD Acama konsult AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Själva handboken kan köpas via SKL och på deras hemsida kan man också gratis ladda ned handboken i pdf-format.

Och nu på tisdag 9 februari  ordnar vi en egen-arrangerad temadag i Västerås kring ansvar, upphandling och operativ styrning av vinterväghållningen i kommunerna.

http://www.gronatrender.se/article.php?id=108

Vi blir runt 20 personer så uppslutningen är god. Och det är helt rätt att diskutera vinterväghållning i februari.

Senaste artiklar

18 mars 2019

Aktiv riskbedömning och vardagsrisker

Antalet tillbudsanmälningar är ofta lågt och maskinförarnas toleransgräns (”stryktålighet” kallar jag det för) för när ett tillbud inträffat är oerhört hög.

Läs mer »

12 mars 2019

Varför är vintergruset farligt och dyrt?

Mitt i ett stort moln av damm går en gatuarbetare och blåser samman vintergruset. Det sticker i näsan..

Läs mer »

4 mars 2019

Kaffeplantagen i de dimhöljda bergen

Vi åker norrut i delstaten Karnataka för att efter fem timmar på de skumpiga vägarna från Nagarholes vildmarkspark komma till ett av två områden i Indien där man odlar kaffe..

Läs mer »

4 mars 2019

Vildmarksreservatet i Nagarhole

Nagarholes vildmarksreservat ligger i södra Indien på gränsen mellan delstaten Karnataka och delstaten Kerala, längs floden Kabini..

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad