Hur räknar man rätt på skötselarbeten?

Publicerad: 2020-04-21 20.31 | Senast ändrad: 2020-04-21 20.31

Hur räknar man rätt på skötselarbeten?

Kalkylering är inte helt enkelt.

Funderar du mycket på vad olika arbeten kostar eller hur lång tid vissa arbetsmoment tar? Vet du vad marknadspriserna ligger på inom markanläggning och markskötsel? Litar du på att ett kalkylprogram ska tänka åt dig i kalkyleringen eller klarar du att upprätta en produktionskalkyl på egen hand?Kurser-med-SKKF

Klicka på bilden för att se aktuella utbildningar för Tekniska FörvaltningarKalkylering och prissättning är väldigt grundläggande för att både leverera och få levererat prisvärda arbeten och prisvärt material. Och kalkylering och prissättning är också väldigt grundläggande för att förstå sammanhangen och kunna göra riktiga analyser när man ska svara på frågan Varför Blev Det Så Här ? Och inte som den egna magkänslan signalerade att det skulle gå?
 

Testa dig själv med några enkla påståenden och frågor. Känner du igen dig? Då är det kanske bra att använda vintern för att vässa kalkyleringskunskaperna.

•  Måttenheterna. Man omvandlar fel mellan volym och vikt. Hur många kubikmeter går det på ett ton? Och är materialet verkligen i torrt tillstånd när det mäts?

•  Ritningarna. Hur många har sett en hel uppsättning ritningar där allt stämmer till 100%? Inte många. Ritningar kan t.ex. vara fel därför att uppdateringar och ändringar aldrig blivit införda.

• Bristande framförhållning. Mer än 90% av alla hyresmaskiner inom byggbranschen hyrs/ bokas samma dag eller dagen innan dem ska användas. Det är också vanligt att man t.ex. vid plattläggning har allt på plats utom gruset. Ringer man först på morgonen samma dag finns det oftast grus men ingen bil ledig.

• Tidsoptimist. Entreprenörer underskattar ofta den tid det tar att göra arbetet. Många har inte gjort en riktig byggtidplan med alla arbetsmomenten utsatta i den ordning de ska utföras. Att räkna fel på sin egen obetalda övertid är inte så farligt som att ha underentreprenörer som går på löpande räkning och som orsakar extra kostnader p.g.a. fler arbetade timmar. Om du själv har ett fast pris mot kunden, kräv också detsamma från dina underentreprenörer. Vanligast är att man underskattar tidsåtgången för handarbete eller ställtider.

Och allra vanligaste felet – man har inte gjort någon riktig kalkyl utan bara räknat baklänges utifrån marknadspriset. Så är det. Inte bra alls, eller hur?

Att räkna rätt är inte jättelätt men värt all mödan. Och vad är egentligen alternativet?  Oftast innebär ju inte en felkalkylering i vår bransch att vinsten blir extra stor utan att det uppstår en förlust. En riktig smäll som ingen vill ta och som alla önskar att man hade undvikit genom att vara lite mer förutseende!

Kalkyler är förstås affärshemligheter i entreprenadbranschen men ibland är det så att man inte gärna pratar om kalkylering med andra för att många är osäkra på prissättning i allmänhet och produktionskalkylering i synnerhet. Glöm inte heller att den vanligaste prutningen, det är när man prutar med sig själv.

– Nä, sååå dyrt kan det inte vara eller så lång tid kan det då verkligen inte ta, säger många av oss när tider och priser kommer på tal. Och alla vet någon som absolut skulle göra det billigare. Fast om det skulle vara möjligt att få ihop tids- och kostnadskalkylen på de låga priser som alla talar om, det tror vi oss nog alla tvivla rejält på. Så ett gott råd inför vintern och årsskiftet är: Pruta inte med dig själv. Det är ingen affärsidé alls. Det är bara dumt.

Claes-Anders Malmberg, VD, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Vilket pang får politikerna för verksamhetens anslag och hur produktionsplanerar och kalkylerar man utifrån det? Att stärka produktionsstyrningen är vägen framåt. Inte minst nu när lågkonjunkturen inte är en möjlig utmaning utan snarare en hård realitet.

Acama AB bistår, sedan lång tid tillbaka, både större och mindre kommuner med organisationsöversyner,  produktions-planering och intraprenadkalkylering. Vi arbetar med att kompetensutveckla kommunens egen organisation på samma gång som vi hjälper till att visualisera deras verkliga förhållanden när det gäller drift och underhåll i de kommunaltekniska verksamheterna.

Läs mer om detta i nedanstående artikel:

https://gronatrender.se/article.php?id=430

Senaste artiklar

7 juni 2021

Skötselbeskrivningar i Norrköping

Inför säsongen 2021 har vi på kyrkogårdsförvaltningen i Norrköping arbetat fram ett material som ska vara ett stöd för driften av våra kyrkogårdar.

Läs mer »

7 juni 2021

VVH ONLINE 2021 - nya val för vintervägen

VVH ONLINE 2021
Missa inte att vara med på branschens viktigaste mötesplats i höst. Nu möts vi på nätet under två intressanta halvdagar, 22-23 september 2021
 

Läs mer »

7 juni 2021

VVH ONLINE 2020

Vinterväghållningsdagarna blir VVH ONLINE 2020. Missa inte att vara med på branschens viktigaste mötesplats i höst. Nu möts vi på nätet under två intressanta halvdagar, 21-22 oktober 2020

Läs mer »

31 maj 2021

Livesänd webbkurs: Lekplatser - från projekt till drift och underhåll

Ny webbkurs om lekplatser - från projekt till drift och underhåll 

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Inspiration

Entreprenad