Snöröjningsutbildning i Uppsala

Publicerad: 2017-06-27 20.13 | Senast ändrad: 2017-06-27 20.13

Snöröjningsutbildning i Uppsala

En septembervecka 2015 utbildade Acama Uppsala kommuns entreprenörer i snöröjning och halkbekämpning. Det var ingen tillfällighet att kursdagarna genomfördes i lokaler som tillhör Grämby ishall. Här fanns det tillgång till snö och utanför ishallen hade man byggt upp stationer med olika snöhinder.

Övningarna leddes av Handikappföreningens SamarbetsOrganisation (HSO) och kursdeltagarna utbildades i hur det kan vara att ta sig fram under vintern när man är funktionshindrad och särskilt hur vallar och snömodd begränsar tillgängligheten, till exempel när man är rullstolsburen eller synskadad. 

Inomhusövningarna och de teoretiska avsnitten tog upp många viktiga aspekter av den kommunala vinterväghållningen, bland annat snöröjningstekniker och olika avtalsfrågor mellan entreprenörer och beställare. Men även hur man handhar och använder GPS-verktyget i snöröjningen samt frågor om halkbekämpningens metoder och verkan.

Merparten av kursmaterialet var framtaget av Uppsala kommun och ca 70 entreprenörer utbildades under tre dagar. Kursdagarna avslutades med ett kunskapstest i form av en gruppövning.

Efter genomförd kursdag hade varje entreprenör de kunskaper som efterfrågades för att få ut kommunens eget kompetensbevis för vinterväghållning inom ramen för stadsbyggnadsförvaltningen.

Claes-Anders Malmberg, VD Acama konsult AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Acama genomför årligen flera kurser i vinterväghållning runtom i landet. Med många kurser i bagaget  är kursledaren/arna väl insatta i hur olika förutsättningarna kan vara både vad gäller klimat och väder, men även i frågor som handlar om teknikval, upphandling, resursförsörjning, kostnader och driftsformer.

 

 

Senaste artiklar

18 mars 2019

Aktiv riskbedömning och vardagsrisker

Antalet tillbudsanmälningar är ofta lågt och maskinförarnas toleransgräns (”stryktålighet” kallar jag det för) för när ett tillbud inträffat är oerhört hög.

Läs mer »

12 mars 2019

Varför är vintergruset farligt och dyrt?

Mitt i ett stort moln av damm går en gatuarbetare och blåser samman vintergruset. Det sticker i näsan..

Läs mer »

4 mars 2019

Kaffeplantagen i de dimhöljda bergen

Vi åker norrut i delstaten Karnataka för att efter fem timmar på de skumpiga vägarna från Nagarholes vildmarkspark komma till ett av två områden i Indien där man odlar kaffe..

Läs mer »

4 mars 2019

Vildmarksreservatet i Nagarhole

Nagarholes vildmarksreservat ligger i södra Indien på gränsen mellan delstaten Karnataka och delstaten Kerala, längs floden Kabini..

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad