Den Stora Trädgårdsfesten 2015

Publicerad: 2015-09-07 13.42 | Senast ändrad: 2015-09-07 21.00

Den Stora Trädgårdsfesten 2015

Kön slingrade sig lång till parkeringsplatsen långt innan entréerna skulle öppna kl. 10. Det råder ingen tvekan om att detta evenemang är väldigt populärt. Det har med åren kommit att bli som namnet säger: En trädgårdsfest.
Från det att man steg in genom entrén och slottet uppenbarade sig så kände man att detta var något speciellt.

Framför entrén, på den stora gräsytan, var det liv och rörelse. Det spelades musik från scenen av jazzbandet Trio Tod och en doft av grillat låg som en dimma över Sofieros slottspark.

Var skulle man börja?Kurser-med-SKKF

Klicka på bilden för att se aktuella utbildningar för Tekniska Förvaltningar


En matgata hade upprättats där utställarna sålde närproducerad honung, ost och knäckebröd. Här kunde man verkligen fynda från de lokala företagen.

 

På den kungliga fotbollsplanen kunde man hitta allt från silversmycken, lökar från Holland och aloe vera -produkter. Utbudet var brett och jag antar att många människor valde att spendera mycket tid där uppe. Men det var på den stora gräsytan framför slottet som fokus låg.

Scenen var en mittpunkt med kända programledare som Sara Bäckmo och Anders Stålhand. Besökarna kunde sätta sig på bänkarna, i skuggan och suga in tips, idéer och kunskap om allt från intervjuer med utställare till hur man lyckas bäst med sin gräsmatta.

Vid sidan om scenen hade Rikard Nilsson, känd från tv, upprättat ett trädgårdskök där det lagades mat till och från.

Vad är en fest utan tävlingar? Den finaste buketten, gjord av florister, skulle utses. Här kunde besökarna välja och vraka bland olika utformningar och blommor. På söndagen utsågs vinnarna och sedan auktionerades buketterna bort till högstbjudande.

Bland scen, buketter, blomklänningar och mattält fanns i år 26 stycken idéträdgårdar.
Formgivarna hade antingen blivit inbjudna av projektledaren på Sofiero eller skickat in en skiss och blivit antagna att ställa ut.

Valter, 7 år, var den yngste att delta.
”-Jag skickade bara in en liten skiss i vintrasoch sen fick jag besked att jag fick vara med. Det är jätteroligt men det tråkigaste är när ingen vill prata med mig. Då går tiden så långsamt.” På frågan om vilken som är favoritblomman svarar han lavendel men det fanns inte att få tag på några fina så han fick ta stäppsalvia istället.

”-Allt är till salu här i min trädgård, fast inte tomatplantan för den har jag lagt ner så mycket tid på, säger Valter”. En härlig kille vars största dröm är att få arbeta med trädgård när han blir äldre.

Tänk att 26 stycken idéträdgårdar kan se så olika ut.

T.ex. visade Naturliga konsekvenser av Add more colors, hur harmonin mellan människa och natur inte är den bästa genom att göra en installation av ett träd. En favorit bland barnen.

En mästarrabattskavalkad var upprättad av Hallandsåsens växtbutik AB. Det var härligt att gå runt bland de upphöjda bäddarna och se hur välkomponerade dessa rabatter var och hur fint växterna passade ihop. Att det fanns växtlistor för varje års mästarrabatt underlättade för besökarna, som noggrant antecknade nya favoritblommor i sina anteckningsblock.

Årets upplaga av Den Stora Trädgårdsfesten var den 19:e i ordningen. Det vackra vädret bidrog nog men framförallt kändes det som ett evenemang där alla inblandade hade jobbat hårt, utställare bjöd på sig själva och att det stora utbudet var det som gjorde att det blev publikrekord med närmare 20 000 besökare på tre dagar.

Verkligen en stor trädgårdsfest med något för alla!

Lisa Bergström, Trädgårdsmästare, Trädgårdslycka i Skåne AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Trädgårdslycka i Skåne AB ägs av Lisa Bergström och Johanna Rahl

Startår: 2013
Anställda: 6 st + samarbetspartners.

Inriktning: Från planering till plantering.

http://tradgardslycka.nu/

 

Senaste artiklar

26 maj 2020

Ta vara på solen med eget mikroklimat

Du ska inte tro det blir sommar ifall du inte själv sätter fart. Ja, du kan i alla fall skynda på den genom att bygga en plats där vårsolen fångas och fördriver vintern.

Läs mer »

26 maj 2020

Varför ska kunden köpa gravskötseln?

I del två i denna gravskötselserie diskuterar anlendingar till varför kunden bör köpa skötseln av förvaltningen? Vad gör vi för våra befintliga kunder och vad kan vi göra för att få tillbaka före detta kunder?

Läs mer »

22 maj 2020

Renovera gräsytor med enkla medel

Många bruksgräsmartor är både gamla och slitna. Det är dyrt att anlägga nytt men det går att renovera till en billig peng

Läs mer »

19 maj 2020

Hur får häckarna mer växtkraft?

För att hjälpa svagare partier av häckar, träd och buskar med växtnäringstillförseln har vi tagit fram gödselstaven GrönVäx, långtidsverkande näring som på ett enkelt och smidigt sätt vitaliserar häckarna.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad