Gräsmattan i din trädgård

Publicerad: 2015-08-07 11.45

Gräsmattan i din trädgård

BildtexterAlla nyplanterade växter ska underhållas med vatten, gräs inget undantag.
Kockska parken Eslöv, en mycket lyckad etablering av färdigodlat gräs.


Hur anlade du gräsmattan i din trädgård?

Antingen så sådde du den eller så köpte du gräs på rulle och la ut.

När du sår en gräsmatta så vet jag att du är noga med vilken fröblandning du väljer. Du vet hur du kommer att utnyttja gräsmattan och hur du ska sköta den. Men varför är du inte lika noga med vilken gräsfröblandning det är i den så kallade färdiga gräsmattan. Du vet ju vad du ska använda den till och vilka krav du har på funktion och kvalitet. Varför ställer du då inte samma krav på den ”färdiga” gräsmattan.

Vilken gräsfröblandning, vilken kvalitet med mera. Den missen kommer att kosta dig både blod svett och tårar samt en hel del extra pengar. För att inte nämna hur besviken du blir efter en tid.

Så när du köper den så kallade ”färdig gräsmattan” skall du ställa samma krov som om du skulle så. Vilken gräsfröblandning till vilket ändamål. En gräsmatta för prydnad eller en för sportaktiviteter, tuffare slitage.

Välj rätt från början så blir det bra och du vet att du har fått det du ville ha. Det finns inga genvägar!

När det gäller den sådda gräsmattan så finns det de som tror att man kan få en grön färdig gräsmatta på max 14 dagar. Javisst det kan du men hur hållbar är den.

Det är ett gräs som används för  så kallad reparationssådd på sportplaner men då är det uppblandat med andra mera långlivade sorter som tar någon vecka till på sig att gro.

Jag var den förste i Sverige att 2010 bli certifierad besiktningsman för utemiljön och ser dessa misstag vid mina besiktningar i både stora och små projekt. Jag blir lika frustrerad varje gång jag stöter på detta med att man tror att en färdig gräsmatta är någon speciell fröblandning som löser allt och alla situationer. När dessutom proffsen gör samma blunder blir jag ännu mer frustrerad. Det borde ju veta bättre! För jag vet att kunden om ett år eller två har börjat svära över den usla gräsmattan man fått. Sen uppstår tvister som är fullständigt onödiga att hamna i med lite eftertanke.

Allan Lickander, certifierad besiktningsman av utemiljö i Grön MarkBesiktning Skåne AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Allan Lickander certifierad besiktningsman av utemiljö i Grön MarkBesiktning Skåne AB.

Med bred erfarenhet från både offentlig och privat verksamhet.

Allt från den lilla nyanlagda lekplatsen till den stora bostadsgården och dess anläggande och drift.

Dessutom mycket god kännedom om utomhusbelysning.

 

www.gmbskane.se

Senaste artiklar

21 maj 2019

Val av åkgräsklippare - att tänka på vid köp

När man tittar på gräsklippare så bör man ta i beaktande först och främst vilka gräsytor man har och vilken typ av gräs det är fråga om. Är det paradgräsmattor som skall hållas väldigt fina eller är det bruksgräs som mer eller mindre bara ska avverkas?

Läs mer »

21 maj 2019

Höstens kurser för tekniska förvaltningar

Nu är det dags att presentera vårt kursprogram för Hösten 2019!

Arbetsledning, Kalkylering, Vinterväghållningsdagarna och Vad är Jord och Växtnäring.

Läs mer »

21 maj 2019

Hur ska man bemanna skötseluppdragen?

Crew-management är ett viktigt ämne om man arbetar med grönyteskötsel. Lönsamheten i uppdragen är ofta låg och bemanningen av uppdragen blir därför oerhört viktig för att kunna arbeta kostnadseffektivt. Ny kurs i arbetsledning av markentreprenader går i Huddinge 13-14 november..

Läs mer »

21 maj 2019

Fasta eller rörliga kostnader?

I all kalkylering är det viktigt att veta vad just detta projektet kostar. Hur mycket mer kostar det nytillkommande och hur mycket uppgår de fasta kostnaderna i verksamheten till. En avgörande fråga för att få lönsamhet;)

Ny kalkylkurs går i Huddinge den 16-17 oktober 2019.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad