Gräsmattan i din trädgård

Publicerad: 2015-08-07 11.45

Gräsmattan i din trädgård

BildtexterAlla nyplanterade växter ska underhållas med vatten, gräs inget undantag.
Kockska parken Eslöv, en mycket lyckad etablering av färdigodlat gräs.


Hur anlade du gräsmattan i din trädgård?

Antingen så sådde du den eller så köpte du gräs på rulle och la ut.

När du sår en gräsmatta så vet jag att du är noga med vilken fröblandning du väljer. Du vet hur du kommer att utnyttja gräsmattan och hur du ska sköta den. Men varför är du inte lika noga med vilken gräsfröblandning det är i den så kallade färdiga gräsmattan. Du vet ju vad du ska använda den till och vilka krav du har på funktion och kvalitet. Varför ställer du då inte samma krav på den ”färdiga” gräsmattan.

Vilken gräsfröblandning, vilken kvalitet med mera. Den missen kommer att kosta dig både blod svett och tårar samt en hel del extra pengar. För att inte nämna hur besviken du blir efter en tid.

Så när du köper den så kallade ”färdig gräsmattan” skall du ställa samma krov som om du skulle så. Vilken gräsfröblandning till vilket ändamål. En gräsmatta för prydnad eller en för sportaktiviteter, tuffare slitage.

Välj rätt från början så blir det bra och du vet att du har fått det du ville ha. Det finns inga genvägar!

När det gäller den sådda gräsmattan så finns det de som tror att man kan få en grön färdig gräsmatta på max 14 dagar. Javisst det kan du men hur hållbar är den.

Det är ett gräs som används för  så kallad reparationssådd på sportplaner men då är det uppblandat med andra mera långlivade sorter som tar någon vecka till på sig att gro.

Jag var den förste i Sverige att 2010 bli certifierad besiktningsman för utemiljön och ser dessa misstag vid mina besiktningar i både stora och små projekt. Jag blir lika frustrerad varje gång jag stöter på detta med att man tror att en färdig gräsmatta är någon speciell fröblandning som löser allt och alla situationer. När dessutom proffsen gör samma blunder blir jag ännu mer frustrerad. Det borde ju veta bättre! För jag vet att kunden om ett år eller två har börjat svära över den usla gräsmattan man fått. Sen uppstår tvister som är fullständigt onödiga att hamna i med lite eftertanke.

Allan Lickander, certifierad besiktningsman av utemiljö i Grön MarkBesiktning Skåne AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Allan Lickander certifierad besiktningsman av utemiljö i Grön MarkBesiktning Skåne AB.

Med bred erfarenhet från både offentlig och privat verksamhet.

Allt från den lilla nyanlagda lekplatsen till den stora bostadsgården och dess anläggande och drift.

Dessutom mycket god kännedom om utomhusbelysning.

 

www.gmbskane.se

Senaste artiklar

20 augusti 2019

Fem sätt att spara pengar på snöröjningen

Vinterväghållning är svår att förutse och budgetera.
Acamas egen vinterväghållningsexpert Claes-Anders Malmberg skriver i denna artikel om hur du kan spara pengar på snöröjningen i vinter.

Läs mer »

6 augusti 2019

Kyrkogårdarna under förändring

Det finns få offentliga platser som berör människorna lika mycket som platsen för den sista vilan. Kyrkogårdarna, begravningsplatserna och griftegårdarna är starka bärare av ortens kulturhistoria och det engagerar så fort något verkar avvikande mot traditionen.

Läs mer »

18 juli 2019

Glivarp Gardens Jordskola Del 3

I denna artikel kommer vi att fortsätta på ämnet jord. I förra delen av jordskolan gick vi igenom några fysikaliska aspekter kring jordars poriositet, vattenhållande förmåga samt kring ett alltid aktuellt ämne nämligen markpackning. I denna del 3 kommer vi att fördjupa oss lite i det biologiska och kemiska kring våra jordar. 

 

Läs mer »

18 juli 2019

Glivarp Gardens Jordskola Del två

Del 2 av Glivarps Gardens Jordskola!

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad