Gräsmattan i din trädgård

Publicerad: 2015-08-07 11.45

Gräsmattan i din trädgård

BildtexterAlla nyplanterade växter ska underhållas med vatten, gräs inget undantag.
Kockska parken Eslöv, en mycket lyckad etablering av färdigodlat gräs.


Hur anlade du gräsmattan i din trädgård?

Antingen så sådde du den eller så köpte du gräs på rulle och la ut.

När du sår en gräsmatta så vet jag att du är noga med vilken fröblandning du väljer. Du vet hur du kommer att utnyttja gräsmattan och hur du ska sköta den. Men varför är du inte lika noga med vilken gräsfröblandning det är i den så kallade färdiga gräsmattan. Du vet ju vad du ska använda den till och vilka krav du har på funktion och kvalitet. Varför ställer du då inte samma krav på den ”färdiga” gräsmattan.

Vilken gräsfröblandning, vilken kvalitet med mera. Den missen kommer att kosta dig både blod svett och tårar samt en hel del extra pengar. För att inte nämna hur besviken du blir efter en tid.

Så när du köper den så kallade ”färdig gräsmattan” skall du ställa samma krov som om du skulle så. Vilken gräsfröblandning till vilket ändamål. En gräsmatta för prydnad eller en för sportaktiviteter, tuffare slitage.

Välj rätt från början så blir det bra och du vet att du har fått det du ville ha. Det finns inga genvägar!

När det gäller den sådda gräsmattan så finns det de som tror att man kan få en grön färdig gräsmatta på max 14 dagar. Javisst det kan du men hur hållbar är den.

Det är ett gräs som används för  så kallad reparationssådd på sportplaner men då är det uppblandat med andra mera långlivade sorter som tar någon vecka till på sig att gro.

Jag var den förste i Sverige att 2010 bli certifierad besiktningsman för utemiljön och ser dessa misstag vid mina besiktningar i både stora och små projekt. Jag blir lika frustrerad varje gång jag stöter på detta med att man tror att en färdig gräsmatta är någon speciell fröblandning som löser allt och alla situationer. När dessutom proffsen gör samma blunder blir jag ännu mer frustrerad. Det borde ju veta bättre! För jag vet att kunden om ett år eller två har börjat svära över den usla gräsmattan man fått. Sen uppstår tvister som är fullständigt onödiga att hamna i med lite eftertanke.

Allan Lickander, certifierad besiktningsman av utemiljö i Grön MarkBesiktning Skåne AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Allan Lickander certifierad besiktningsman av utemiljö i Grön MarkBesiktning Skåne AB.

Med bred erfarenhet från både offentlig och privat verksamhet.

Allt från den lilla nyanlagda lekplatsen till den stora bostadsgården och dess anläggande och drift.

Dessutom mycket god kännedom om utomhusbelysning.

 

www.gmbskane.se

Senaste artiklar

20 januari 2019

Nytt medel mot trottoarens hala isfläckar

Nu när kylan biter i själ och märg är det inte ofarligt att ge sig ut på trottoarer, torg och centrumytor. Det är ju inte bara bilisterna som löper risk att skadas när halkan slår till..

Läs mer »

20 januari 2019

Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift

ACAMA inbjuder till Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift gata/park, som arrangeras för första gången den 20-21 mars 2019 på Lasse Maja värdshus i Järfälla 

Läs mer »

15 januari 2019

Är det slutet för åkgräsklippare på trånga ytor?

Klippa gräs i parker är väl enkelt och billigt, tänker du kanske. Stora åkgräsklippare som avverkar tiotusen kvadrat på en timme gör att klippningen bara kostar tio öre snittet. Och nåt öre till för putsen..

Läs mer »

8 januari 2019

Gatsoparen ger oss ovärderlig renhållning

Hör inte gatsoparen forntiden till? Är det inte ett tråkigt och nedvärderande arbete som vi på goda grunder har rationaliserat bort med maskinernas hjälp? Svaret på båda frågorna är förstås ett tydligt...

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad