Anrika VM-stadion i Malmö topprenoveras med ny metod

Publicerad: 2015-06-17 13.00 | Senast ändrad: 2015-06-17 13.00

Anrika VM-stadion i Malmö topprenoveras med ny metod

I mitten av maj visade företaget hur det går till att fräsa bort den gamla gräsmattan på några timmar och förbereda för nysådd. Platsen var anrika Malmö Stadion, byggd och invigd till VM 1958. Drygt 80-talet representanter för kommuner och planhållande föreningar i hela södra Sverige fanns på plats för att se och lära.

– Den här metoden är väldigt vanlig i England och på kontinenten, men inte i Sverige än så länge, förklarade Richard Heywood. Här används fortfarande mer traditionella metoder, med luftning, topdressning och hjälpsådd. Det ger acceptabelt resultat på kort sikt, men fordrar stora och kontinuerliga arbetsinsatser för att hålla spelbara planer.

Campeys metod går ut på att fräsa bort det gamla toppskiktet ned till 50 mm av gräsytan. Det tar 4-5 timmar. Materialet körs bort och ersätt med nytt, varefter sådd sker med specialframtagna, snabbgroende gräsblandningar. Efter 3-4 veckor är det nya gräset etablerat, och sex veckor efter sådd kan planen vara fullt spelbar.

– Det här fungerar också bra inom golf och lawntennis, hävdade David. Vi har bland annat behandlat banorna på Wimbledon.

– Att döma av intresset för den här gräsrenoveringsdagen tror vi att metoden vinner stark terräng på den svenska marknaden framöver, säger Kjell Lilja från Stockholms Golf & Turf, ett av företagen bakom arrangemanget. Metoden är väldigt kostnadseffektiv och ger ett fantastiskt fint resultat, tillägger han.

Övriga företag som deltar i Stadionprojektet är Golf & Trädgård AB och Skånefrö AB som tillsammans med Stockholms Golf & Turf AB bildar Turfcenter. Denna konstellation sammanför kunskap och kompetens från tre olika företag med det gemensamma målet att öka kvaliteten på Sveriges grönytor. Turfcenter är Sveriges största aktör för att öka kunskap och kvalitet vad gäller aktiva grönytor.

Besökarna på gräsrenoveringsdagen fick också se resultatet av totalrenoveringen av intilliggande Swedbank Arena, ett projekt som genomfördes tidigare i år med färdig gräsmatta för att hinna bli klar till den allsvenska premiären.

Olle Bolmelind, redaktör och ägare till affärstidningen Grönytekontakt

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Grönytekontakt är Sveriges heltäckande nyhets- och annonstidning för den professionella grönytesektorn. Tidskriften startades 1992 och utkommer med 6 nr per år. 

Vi satsar hårt på att ständigt bli bättre med fler nyheter och reportage från olika delar av den gröna sektorn. Både vad gäller golfbanor, parker, kyrkogårdar, fotbollsplaner, bostadsområden med mera. På produktsidan redovisar vi det allra senaste. Både i fråga om maskiner, utrustning, gräsfrö, gödning, skötselmetoder och allt annat som varje professionell person inom denna sprirande bransch har nytta och glädje av i sitt dagliga arbete.

Dessutom erbjuder vi ett unikt annonsforum med tillgång till hela marknaden. Det gäller både maskiner och personal. Ladda gärna ned vår annonsprislista för 2015.

http://www.gronytekontakt.se

Senaste artiklar

21 maj 2019

Val av åkgräsklippare - att tänka på vid köp

När man tittar på gräsklippare så bör man ta i beaktande först och främst vilka gräsytor man har och vilken typ av gräs det är fråga om. Är det paradgräsmattor som skall hållas väldigt fina eller är det bruksgräs som mer eller mindre bara ska avverkas?

Läs mer »

21 maj 2019

Höstens kurser för tekniska förvaltningar

Nu är det dags att presentera vårt kursprogram för Hösten 2019!

Arbetsledning, Kalkylering, Vinterväghållningsdagarna och Vad är Jord och Växtnäring.

Läs mer »

21 maj 2019

Hur ska man bemanna skötseluppdragen?

Crew-management är ett viktigt ämne om man arbetar med grönyteskötsel. Lönsamheten i uppdragen är ofta låg och bemanningen av uppdragen blir därför oerhört viktig för att kunna arbeta kostnadseffektivt. Ny kurs i arbetsledning av markentreprenader går i Huddinge 13-14 november..

Läs mer »

21 maj 2019

Fasta eller rörliga kostnader?

I all kalkylering är det viktigt att veta vad just detta projektet kostar. Hur mycket mer kostar det nytillkommande och hur mycket uppgår de fasta kostnaderna i verksamheten till. En avgörande fråga för att få lönsamhet;)

Ny kalkylkurs går i Huddinge den 16-17 oktober 2019.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad