Danderyds kommuns södra entré har fått nytt utseende

Publicerad: 2015-01-15 14.36

Danderyds kommuns södra entré har fått nytt utseende

Samarbete gav ny plats

Platsens nya utformning är framtaget som ett samarbete mellan Parkavdelningen på Danderyds kommun och ljusdesignerduon Olsson & Linder från Jönköping. Idén om den röda mattan, som skulle förstärka känslan av en kommunentré, utvecklades under processen istället till att pelarna målades röda. Och den tidigare belysningen byttes ut mot spotlights som lyser upp varje pelare ovanifrån.

Kristallkronor

När det är mörkt ute lyser även åtta kristallkronor inneslutna i stora plastklot i tunneltaken under E18 och Roslagsbanan. Kristallkronorna är skapade av Olsson & Linder och har tidigare använts under en ljusinstallation anordnad av Linköpings kommun. Numera hängs de upp hos trädgårdsföreningen i staden som julbelysning. Kristallkronorna i Danderyd är däremot permanenta armaturer.

Tryggare och finare

Tidigare var viadukten under Inverness något av en icke-plats och designåtgärderna var i första hand tänkta att verka rumsskapande. Pelarnas nya färg och belysning hjälper till att knyta ihop områdets olika delar både när det är ljust och mörkt ute. Innan den nya belysningen kom på plats vilade stora delar av viadukten i mörker, men nu  uppfattas rummet både större och mer enhetligt. En ny cykelparkering och nya grusytor har även tillkommit. Tryggare och finare blir nu också förhoppningsvis gångturen för dem som bor i Inverness och måste korsa området under bron på sin väg till Roslagsbanans hållplats i Stocksund. Eller för dem som väljer att passera platsen under kvällspromenaden!

Sofia Didrik, Landskapsarkitekt, Danderyds Kommun

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

44 spotlights lyser upp pelarna.

Pelarna är målade i sex olika nyanser av färgerna rosa, klarrött, vinrött och orange.

Kristallkronorna är inneslutna i stora plastklot gjorda av polykarbonat.

Projektet ingår i kommunens satsning Upprustning E18.

Närpolisen och Trygg i Danderyd har tidigare klassat viadukten under Inverness som en av kommunens mest otrygga platser.

Både fotgängarens, cyklistens och bilistens perspektiv har stått i fokus vid utformningen.

 

Källa: Danderyds kommun

Senaste artiklar

18 mars 2019

Aktiv riskbedömning och vardagsrisker

Antalet tillbudsanmälningar är ofta lågt och maskinförarnas toleransgräns (”stryktålighet” kallar jag det för) för när ett tillbud inträffat är oerhört hög.

Läs mer »

12 mars 2019

Varför är vintergruset farligt och dyrt?

Mitt i ett stort moln av damm går en gatuarbetare och blåser samman vintergruset. Det sticker i näsan..

Läs mer »

4 mars 2019

Kaffeplantagen i de dimhöljda bergen

Vi åker norrut i delstaten Karnataka för att efter fem timmar på de skumpiga vägarna från Nagarholes vildmarkspark komma till ett av två områden i Indien där man odlar kaffe..

Läs mer »

4 mars 2019

Vildmarksreservatet i Nagarhole

Nagarholes vildmarksreservat ligger i södra Indien på gränsen mellan delstaten Karnataka och delstaten Kerala, längs floden Kabini..

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad