Styrning av transportrutterna ökar effektiviteten

Publicerad: 2017-11-15 17.08 | Senast ändrad: 2017-11-15 17.08

Styrning av transportrutterna ökar effektiviteten

Amerikanska entreprenörer, som med sitt stora inslag av privatkunder måste besöka många kunder varje dag, vet hur viktigt det är att lägga upp effektiva transportrutter och noga följa upp ruttplaneringen.  En grundläggande sanning är att en skötselentreprenör inte bara arbetar i grönytebranschen utan att företaget också befinner sig i transportbranschen.

Några tumregler finns också här. Det behövs ca 5000 m2 skötselyta eller ca 5 privatkunder för varje stopp under dagen som arbetslaget skall göra. Annars blir spilltiden alltför hög. Skötseluppdragen behöver ligga samlade inom ett avstånd från basen på maximalt 30 km men helst inom 20 kilometers avstånd. Mellan två arbetsplatser får det i princip inte vara mer än maximalt 15 minuters resa.

Den improduktiva tiden (produktionsbortfallet) får totalt inte uppgå till mer än 15-20% av arbetsdagen. Sätt ut transporttiderna som en timbudget vid sidan om de budgeterade timmarna på plats hos kunden. Samla ihop de input-data du behöver och planera rutten för fasta arbeten före början av säsongen. Inför varje ny säsong behöver rutterna ses över och hänsyn tas till eventuella nya maskiner, fordon, arbetsmetoder mm.

Om resan till första arbetsstället och hemresan efter sista kunden sker på betald arbetstid är det svårt att nå dessa procenttal på en 5-dagars vecka med 8 timmars arbetstid per dag. Försök då med att låta arbetslagen arbeta 10 timmar om dagen på en 4 dagars arbetsvecka. Följ regelbundet upp hur arbetet flyter ute på fältet. När arbetet går klart fortare eller långsammare än beräknat, se till att fastställa orsaken till avvikelsen och korrigera ruttplaneringen.

Försök sedan att inte gå in och ändra på fasta rutter under säsongen annat än när det tillkommer eller avgår arbetsuppgifter/kunder. Det är bättre att lägga till eller dra ifrån en arbetskraft eller en extra kund än att ge sig till att helt ändra ruttplaneringen under löpande säsong

 

Claes-Anders Malmberg, Org- och grönytekonsult/VD, Acama konsult AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Artikeln är ett utdrag från boken Gröna Klöver - vägen till ökad lönsamhet i grönyteskötseln, skriven av Claes-Anders Malmberg.

http://www.acama.se/webbshop.php

Senaste artiklar

20 januari 2019

Nytt medel mot trottoarens hala isfläckar

Nu när kylan biter i själ och märg är det inte ofarligt att ge sig ut på trottoarer, torg och centrumytor. Det är ju inte bara bilisterna som löper risk att skadas när halkan slår till..

Läs mer »

20 januari 2019

Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift

ACAMA inbjuder till Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift gata/park, som arrangeras för första gången den 20-21 mars 2019 på Lasse Maja värdshus i Järfälla 

Läs mer »

15 januari 2019

Är det slutet för åkgräsklippare på trånga ytor?

Klippa gräs i parker är väl enkelt och billigt, tänker du kanske. Stora åkgräsklippare som avverkar tiotusen kvadrat på en timme gör att klippningen bara kostar tio öre snittet. Och nåt öre till för putsen..

Läs mer »

8 januari 2019

Gatsoparen ger oss ovärderlig renhållning

Hör inte gatsoparen forntiden till? Är det inte ett tråkigt och nedvärderande arbete som vi på goda grunder har rationaliserat bort med maskinernas hjälp? Svaret på båda frågorna är förstås ett tydligt...

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad