Styrning av transportrutterna ökar effektiviteten

Publicerad: 2017-11-15 17.08 | Senast ändrad: 2017-11-15 17.08

Styrning av transportrutterna ökar effektiviteten

Amerikanska entreprenörer, som med sitt stora inslag av privatkunder måste besöka många kunder varje dag, vet hur viktigt det är att lägga upp effektiva transportrutter och noga följa upp ruttplaneringen.  En grundläggande sanning är att en skötselentreprenör inte bara arbetar i grönytebranschen utan att företaget också befinner sig i transportbranschen.

Några tumregler finns också här. Det behövs ca 5000 m2 skötselyta eller ca 5 privatkunder för varje stopp under dagen som arbetslaget skall göra. Annars blir spilltiden alltför hög. Skötseluppdragen behöver ligga samlade inom ett avstånd från basen på maximalt 30 km men helst inom 20 kilometers avstånd. Mellan två arbetsplatser får det i princip inte vara mer än maximalt 15 minuters resa.

Den improduktiva tiden (produktionsbortfallet) får totalt inte uppgå till mer än 15-20% av arbetsdagen. Sätt ut transporttiderna som en timbudget vid sidan om de budgeterade timmarna på plats hos kunden. Samla ihop de input-data du behöver och planera rutten för fasta arbeten före början av säsongen. Inför varje ny säsong behöver rutterna ses över och hänsyn tas till eventuella nya maskiner, fordon, arbetsmetoder mm.

Om resan till första arbetsstället och hemresan efter sista kunden sker på betald arbetstid är det svårt att nå dessa procenttal på en 5-dagars vecka med 8 timmars arbetstid per dag. Försök då med att låta arbetslagen arbeta 10 timmar om dagen på en 4 dagars arbetsvecka. Följ regelbundet upp hur arbetet flyter ute på fältet. När arbetet går klart fortare eller långsammare än beräknat, se till att fastställa orsaken till avvikelsen och korrigera ruttplaneringen.

Försök sedan att inte gå in och ändra på fasta rutter under säsongen annat än när det tillkommer eller avgår arbetsuppgifter/kunder. Det är bättre att lägga till eller dra ifrån en arbetskraft eller en extra kund än att ge sig till att helt ändra ruttplaneringen under löpande säsong

 

Claes-Anders Malmberg, Org- och grönytekonsult/VD, Acama konsult AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Artikeln är ett utdrag från boken Gröna Klöver - vägen till ökad lönsamhet i grönyteskötseln, skriven av Claes-Anders Malmberg.

http://www.acama.se/webbshop.php

Senaste artiklar

17 maj 2019

Vinterväghållningsdagarna 2019

ACAMA inbjuder för fjärde året i rad till två innehållsrika fortbildningsdagar kring vinterväghållning, den 23-24 oktober 2019.   Som deltagare får du: 

Kunskap och inspiration från välkända föreläsare i branschen

Nätverkande med kollegor från hela landet på konferensmiddagen den 23/10

Fördjupande dialog med våra utställare under fortbildningsdagarna

Läs mer »

17 maj 2019

Höstens kurser för tekniska förvaltningar

Nu är det dags att presentera vårt kursprogram för Hösten 2019! Arbetsledning, Kalkylering, Vinterväghållningsdagarna och Vad är Jord och Växtnäring.

Läs mer »

14 maj 2019

Visst behöver vi våra gatuarbetare

Vad tänker du på om jag säger, en gatuarbetare? En som tömmer papperskorgar? En som fixar trafikljusen och sätter upp trafikavstängningar när man lagar i gatan?

Läs mer »

9 maj 2019

Arbetsledning i markentreprenader

En verkligt viktig tvådagarskurs för dig som är arbetsledare, lagbas, förman eller gruppledare. Kursen går i Huddinge den 13-14 november 2019.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad