SMHI servar även kyrkogårdsförvaltningar

Publicerad: 2014-07-07 14.37 | Senast ändrad: 2014-07-07 14.37

SMHI servar även kyrkogårdsförvaltningar

Hur många ansvariga för vinterberedskapen har inte funderat på om och när de ska ”slå på trumman” och kalla ut salt-, sand-, plogbilar och traktorer. Sätter man in resurserna för sent kan det redan hunnit bli halt med olyckor som följd och fastkörd snö eller modd. Saltar man för tidigt kan saltet vara nästan borta innan halkan kommer. Plogar man för tidigt kanske man måste ut två vändor. Man blir på efterkälken i båda fallen och det kostar både tid, pengar och miljö – ofta i onödan på grund av dålig planering eller bristande beslutsunderlag. Känner du igen dig?

Väldigt många av Sveriges kommunala väghållare och större entreprenörer abonnerar på en specialtjänst från SMHI som hjälper dem att ta mer kostnadseffektiva beslut samtidigt som de utkallningsansvariga får en tryggare arbetsmiljö.

SMHI servar helt enkelt väghållaren med väderprognoser speciellt anpassade för vinterväghållning. Genom SMHIs specialtjänster erhålls ett mer tillförlitligt planerings- och beslutsunderlag samtidigt som uppföljningen och möjligheten att bolla problemen med en meteorolog gör att de ansvariga för utkallningen kan känna sig tryggare. 

I deras tjänst Vinterväghållning Plus får väghållaren förutom kommenterade specialprognoser via webb och mobilapp en ”het linje” dygnet runt till SMHIs vägmeteorologer och samtidigt ett uppföljningslarm om det sker oväntade förändringar med vägvädret, berättar Claes Kempe som är meteorolog vid SMHIs försäljnings- och marknadsavdelning och ansvarig för SMHIs vintervägtjänster.

De större kyrkogårdsförvaltningarna ansvarar många gånger för vinterväghållningen vid 5-10 eller ännu fler kyrkogårdar och ska se till att alla park- och gångvägar liksom parkeringsytor är halkfria. Det är en miljö där många äldre vistas, personer som kan ha svårt att ta sig fram även vid barmark. Här är därför kraven oftast ännu större än på det vanliga vägnätet.

Genom att erbjuda de intrimmade kommunala vinterväghållningstjänsterna även till kyrkogårdsförvaltningarna kan man underlätta arbetet för en för en helt ny kategori vinterväghållare.

- Det här är jättespännande, säger Claes Kempe vid SMHI. Kyrkogårdsförvaltningarna är en målgrupp vi praktiskt taget har missat tidigare men de har ju samma problem som kommunerna så våra tjänster är klockrena även här.

SMHI vill gärna ha pilotkunder inom kyrkogårdsförvaltningen och erbjuder därför dessa vintertjänster under 2014/15 med 20 % rabatt. - Kan vi hjälpa väghållaren att spara en enda åtgärd så har de sparat in kostnaden till SMHI ofta flera gånger om och dessutom får de utkallningsansvariga någon som har kollen att luta sig mot avslutar Claes.

Claes-Anders Malmberg, Org- och grönytekonsult/ VD, Acama konsult AB, redaktör för Gröna Trender

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

SMHI har servat svenska folket med väderinformation sedan 1873 och har idag sitt huvudkontor i Norrköping. SMHI har ca 660 anställda och är så mycket mer än bara väder.

SMHI är en myndighet under Miljödepartementet och ett expertorgan inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi. SMHI förvaltar och utvecklar information om väder, vatten och klimat samt bedriver tillämpad forskning inom dessa områden. ”Vårt mål är att bidra till ökad samhällsnytta, säkerhet och ett uthålligt samhälle.”

SMHI har även regeringens uppdrag att bedriva affärsverksamhet. Ett exempel på detta är specialanpassade tjänster för vinterväghållning, se http://www.smhi.se/Professionella-tjanster   

Vill du veta mer om SMHIs vinterväghållningstjänster eller tjänster kopplande till gröna ytor kontakta gärna Claes Kempe, claes.kempe@smhi.se eller 060-785 8816

Senaste artiklar

20 januari 2019

Nytt medel mot trottoarens hala isfläckar

Nu när kylan biter i själ och märg är det inte ofarligt att ge sig ut på trottoarer, torg och centrumytor. Det är ju inte bara bilisterna som löper risk att skadas när halkan slår till..

Läs mer »

20 januari 2019

Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift

ACAMA inbjuder till Barmarksdagarna 2019 - Hållbar barmarksdrift gata/park, som arrangeras för första gången den 20-21 mars 2019 på Lasse Maja värdshus i Järfälla 

Läs mer »

15 januari 2019

Är det slutet för åkgräsklippare på trånga ytor?

Klippa gräs i parker är väl enkelt och billigt, tänker du kanske. Stora åkgräsklippare som avverkar tiotusen kvadrat på en timme gör att klippningen bara kostar tio öre snittet. Och nåt öre till för putsen..

Läs mer »

8 januari 2019

Gatsoparen ger oss ovärderlig renhållning

Hör inte gatsoparen forntiden till? Är det inte ett tråkigt och nedvärderande arbete som vi på goda grunder har rationaliserat bort med maskinernas hjälp? Svaret på båda frågorna är förstås ett tydligt...

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad